Tragedija obavijena misterijom! Prvi put objavljen snimak olupine "Titana" na kom su stradali bogataši (VIDEO)
Podmornica "Titan", Foto: Ocean Gate / Handout / AFP / Profimedia

NA OVA PITANJA I DALJE NEMA ODGOVORA

Tragedija obavijena misterijom! Prvi put objavljen snimak olupine "Titana" na kom su stradali bogataši (VIDEO)

To je trebalo da bude njihovo putovanje iz snova, šansa da se spuste na 3.800 metara u dubine Atlantika i obiđu olupinu čuvenog “Titanika"

Objavljeno:

Američka obalska straža je pokazala prvu sliku i snimak podmornice “Titan” na dnu okeana, nakon katastrofalne implozije prošlog juna u kojoj je stradalo petoro putnika.

To je trebalo da bude njihovo putovanje iz snova, šansa da se spuste na 3.800 metara u dubine Atlantika i obiđu olupinu čuvenog “Titanika”. Ali, prošle godine se putovanje podmornicom okončalo katastrofom, plovilo je pretrpelo kvar dok se približavalo morskom dnu i stradalo je svih petoro putnika – izvršni direktor “Ošengejta” Stokton Raš, britanski istraživač Hamiš Harding, francuski ronilac Pol-Anri Naržole, britansko-pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman. "Titan" je na fatalni put krenuo ujutro 18. juna 2023. Kako se nije vratio na površinu, obaveštena je američka obalska straža i pokrenuta je velika potraga i spasilačka operacija. Svet je napeto pratio vesti o nestaloj podmornici, da bi se 22. juna pronašla olupina na oko 500 metara od pramca “Titanika”. Podmornica je implodirala sat i 45 minuta nakon zarona.

Nakon tragedije, ostalo je više pitanja na koja treba odgovoriti.

Prva slika "Titana" nakon implozije

Američka obalska straža sada je pokazal prvu sliku “Titana” nakon implozije, kako su istražitelji otvorili saslušanje o tragediji, sa ciljem da ispitaju zašto se katastrofa dogodila – od nekonvencionalnog dizajna do ignorisanja bezbednosnih upozorenja i nedostatka regulative u dubini.

Na fotografiji objavljenoj u ponedeljak vidi se slomljeni repni konus podmornice na zamagljenom plavom dnu severnog Atlantskog okeana. Repni konus je odsečen od ostatka posude, njegove ivice su pocepane, a u blizini se vidi i pokidani fragment plovila.

U uvodnom izlaganju, Odbor za istraživanje marinaca naveo je da su pruženi "ubedljivi dokazi" da je podmornica doživela katastrofalnu imploziju.

Poslednja poruka

Odbor je u ponedeljak potvrdio da su nađeni ostaci upoređeni sa petoro putnika DNK testiranjem i analizom. U ponedeljak je Odbor pozvao svoje prve svedoke, uključujući bivše zaposlene u “Ošengejtu”, kompaniji koja je razvila i upravljala podmornicom, piše CNN. Na saslušanju je takođe otkrivena poslednja poruka sa “Titana”, poslata svega nekoliko sekundi pre gubitka kontakta sa površinom.

Komunikacija je bila neujednačena, ali oko sat vremena nakon što je zaronio, Titan je poručio: "ovde je sve dobro". Njegova poslednja poruka poslata je u 10:47 po lokalnom vremenu, na dubini od 3.346 metara, u kojoj se kaže da je “pao za dva tega”.

Nakon toga komunikacija je prekinuta.

Kako je ranije rekla američka obalska straža, saslušanje će uključiti događaje pre nesreće, usklađenost sa propisima, dužnosti i kvalifikacije članova posade, mehaničke i strukturne sisteme, reagovanje u vanrednim situacijama i podvodnu industriju. Iako je glavni cilj saslušanja da se “otkriju činjenice oko incidenta”, predsednik odbora Džejson Neubauer je u ponedeljak priznao da je grupa takođe zadužena da identifikuje “nepravilno ponašanje ili nemar akreditovanih mornara”.

- Ako bude bilo kakvog otkrivanja krivičnog dela, dali bismo preporuku Ministarstvu pravde - rekao je on.

Otvorena pitanja

Nakon katastrofe sa “Titanom”, ostalo je nekoliko pitanja na koja je potrebno odgovoriti.

Na pitanje da li su putnici znali da je njihovo putovanje krenulo po zlu je možda već odgovoreno, nakon otkrivanja poslednje poruke sa podmornice. Viktor Veskovo, vodeći istraživač dubokog mora, rekao je da je Stokton Raš bio uveren da bi, ako dođe do neposrednog kvara na podmornici, dobili audio upozorenje na taj sistem, prenosi BBC. Ali, Veskovo sumnja da bi to obezbedilo dovoljno vremena da se “Titan” vrati na površinu.

- Pitanje je koliko brzo bi se to upozorenje dogodilo – rekao je on.

Sama implozija je bila trenutna i putnici nisu imali vremena ni da registruju šta se dešava.

Među ostalim pitanjima su koji deo “Titana” je otkazao. Forenzički stručnjaci su ispitivali olupinu kako bi pronašli uzrok kvara. Bilo je nekoliko problema sa njegovim dizajnom – uključujući to što je proizvođač procenio njihov prozor na dubinu od 1.300 metara, ali je “Titan” bio na skoro tri puta većoj dubini, kao i trup neobičnog oblika – cilindričan umesto sferičan, kod kojeg se, kako navodi BBC, efekat pritiska u dubini rasproređuje podjednako. Trup podmornice je takođe napravljen od ugljeničnih vlakana, nekonvencionalnog materijala za dubokomorsko plovilo.

Tu je i pitanje da li su zvukovi iz okeana omeli potragu. Nekoliko dana nakon potrage bilo je izveštaja o podvodnim zvukovima koje je pokupio sonar aviona za potragu, što je otvorilo nadu da dolazi iz podmornice. Poslata su vozila na daljinsko upravljanje da lociraju izvor zvuka, ali nije otkriveno ništa. I dalje nije jasno šta su bili ti zvukovi.

Tu je i pitanje zašto su vlasti dozvolile “Titanu” da zaroni. Na saslušanju u ponedeljak govoreno je o zabrinutostima za bezbednost, a nada je da će odgovori na ovo i druga pitanja koji proizađu sprečiti buduće slične nesreće.

1 / 6 Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Prvi svedočio otpušteni inženjer

“Ošengejt”, kompanija koja upravlja podmornicom “Titan”, imala je problema sa opremom u godinama pre katastrofe i otpustila je direktora inženjeringa Tonija Nisena koji nije želeo da odobri ekspediciju u dubokom moru, prema svedočenju sa saslušanja.

Kako piše “Njujork tajms”, Nisen je bio prvi svedok. On je otpušten 2019 nakon što je odbio da odobri ekspediciju te godine jer je procenio da trup “Titana” nije bezbedan. Rekao je da je kompanija lagala o problemima i da je krivicu za otkazivanje misije prebacila na probleme sa brodom za podršku. Na pitanje zašto kompanija nije učinila nikakav napor na pridržavanju sertifikacionih ili regulatornih standarda za plovilo, on je rekao da njen osnivač nije pokazao nikakvo interesovanje.

- Ne bih rekao da nije bilo napora. Nije bilo želje od strane Stoktona da ode i to uradi – rekao je on.

"To nije dovoljna težina da se vratite gore"

Na saslušanju je svedočila i Boni Karl, bivša finansijska direktorka kompanije, koja je rekla da ju je napustila u februaru 2018. zbog bezbednosnih zabrinutosti, uključujući pitanja koja je čula da se postavljaju o dizajnu, te to što je videla mlade inženjere koji su “radili na podmornici” bez nadzora.

Šta je tačno dovelo do implozije je predmet istrage američke obalske straže više od godinu dana. Javni postupak u ponedeljak počeo je pregledom istrage i animacijom podmornice koja je ilustrovala šta su istražitelji do sada saznali. Očekuje se da će se preko 20 svedoka naći pred Odborom u sledeće dve nedelje. Među njima su bivši radnici “Ošengejta” i stručnjaci za bezbednost i more koji imaju uvid u to što je izazvalo kobni događaj. Ali, kako piše “Njujork tajms”, spisak svedoka za saslušanje ne uključuje neke ključne stručnjake i zvaničnike povezane sa “Titanom” i “Ošengejtom”.

Očekuje se da će saslušanje u Nort Čarlstonu u Južnoj Karolini trajati dve nedelje, do 27. septembra.

Bonus video:

01:10

OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA! Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik!

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.